mandag den 14. april 2014

URBAN GARDENING - i fredelig forstad

Havedagbog 14/4-2014


Foråret starter for mit vedkommende i vindueskarmen. I år, - gik jeg bogstaveligt talt agurk i starten af marts, med at så.

Lidt blomster skal der til. Valmuer, Mamelukærme og Pragtsnerle.

Basilikum. Det dufter fantastisk og jeg havde stor succes med det sidste år, både i vindueskarmen og i haven.

Da jeg ikke har noget drivhus, så er det lidt af et sats. Agurk har brug for meget varme. Men nu er de sået, så løser jeg det med varmen senere.


De her frø til bøftomater, er frø fra sidste år, men kom alligevel. De blev super gode på friland og jeg høstede mange tomater til hen på efteråret.

Squash og græskar. Squash fordi jeg elsker Sguashkage, Squashpandekager osv. Græskar fordi de er sjove. Jeg plejer ikke at spise dem.

Faktisk så hader jeg det rod, med potter og krukker der fylder i karmen. Samtidigt med, at jeg også elsker tanken om at være selvforsynende med grøntsager og des lige.
Mine halvvoksne teen-agere og jeg nyder, at se "Bonderøven" eller "Troels Kløvedal" med deres naturlige og enkle livsstil. For et par dage side, så jeg en kvinde i tv, der talte om HAVETERAPI. Fedt ord. Selvom jeg hverken har en depression eller angst, så har jeg altid elsket at få ting til at gro.
Mantraet "DET GODE LIV" kører i ring i mit hoved og jeg arbejder på, at forenkle min tilværelse.

Så efter en måned bevæbnet med en bunke UTÅLMODIGHED og efter en masser af timer på nettet, - især Pinterest hvor millioner af haveideer har inspireret mig, har jeg besluttet mig for at tilslutte mig bølgen, der går ind for CO2 neutralt dyrket grøntsager, UNDGÅ MADSPILD, Urban gardening og alt det der.


Det betyder. at jeg vil dyrke grøntsager i min lille rækkehushave i år. Min 3. sommer her i haven.
For det projekt, har jeg opsat nogle mål, som jeg vil prøve at overholde:


  • Det skal være billigt. Det vil sige, at jeg ikke drøner ud og køber dyre og smarte vandingsTING eller dyre planter og krukker. DIY - også i haven. 
  • Det skal være nemt. Jeg vil prøve, at minimere det arbejde der er med at vande mm, ved at bruge nogle af de mange ideer, som jeg har fundet på Pinterest.
  • Det skal ikke være køkkenhave i traditionel forstand, men i spande, mm
  • Hellere mange planter i et ustyrligt rod end pussenusset PÆN have. Giv den gas.
  • Jeg vil prøve at holde styr på, hvad jeg høster ved at føre Havedagbog og tage billeder.
SÅ, - som det ser ud lige nu, så har jeg følgende i min lille have. 

Æbler
Blåbær
Grønne Stikkelsbær
Grøn vindrue
Rabarber
Purløg
Persille
Løvstikke

På vej i krukker og potter er:

Tomat (flere slags)
Agurk
Squash
Græskar
Jordbær
Spinat
Salat
Forårsløg
Radisser
Ærter
Gul Peber

Senere vil jeg så:

Gulerødder
Kruspersille
Måske blomkålHer har jeg snydt lidt. Jeg fik i værtindegave to tomatplanter og en gul peber (som jeg i øvrigt aldrig har haft held med)


Til sidst fik du lige et lille vue over haven, som fik ny hæk i efteråret. Så den står på "Glo ind i min have" hele sommeren. Bemærk stisystemet hele vejen rundt. 


SOL SOL KOM IGEN, - SOLEN ER MIN BEDSTE VEN. 
Herlige havehilsner fra Heidi

1 kommentar: